Sluta snusa

För dig som bestämt dig för att sluta snusa kan vi bara säga grattis till ett bra beslut. Det är ett svårt steg att ta när man väl blivit beroende men det är det första stora steget du kan ta mot ett beroendefritt, och nikotinfritt liv.

För det första ska du vara medveten om att det är kanske ingen dans på rosor att sluta. Du kommer kanske uppleva symptom som får dig att falla tillbaka, men du ska alltid ha i åtanke att det ”går över” bara du stålsätter dig och inte faller tillbaka.

Tips för dig som vill sluta snusa:

Listan. Börja med att skriv en lista om vilka anledningar just du har för att sluta. Att läsa om negativa kemiska reaktioner i kroppen och andra problem med tobaksfritt snus påverkar ditt beslut kanske inte så mycket som om du har en specifik lista på vad du vill åstadkomma med att sluta. Kanske du känner dig trött, nedstämd, sover dåligt etc när du nyttjar nikotin? Skriv upp alla argument du har på en lista och läs den om suget sätter in.

Släng det sista. Om du inte har något snus hemma blir det givetvis svårare att falla tillbaka. Släng den där sista dosan som kanske annars kan få dig att falla tillbaka.

Ladda ner en app. Det finns mängder med appar som hjälper dig att sluta snusa. Där kan du få koll på vilka hälosfördelar du får, hur lång tid sen senaste prillan, samt hur mycket du spara. Sök på google play, eller appstore.

Hitta ett annat beroende. Med det menar vi inte att du ska börja röka istället, eller äta godis. Men det förstod du säkert. Däremot kanske du kan hitta ett annat beroende som tex träning, hälsa och motion. Om du flyttar fokus till exempel detta och tänker att ”nu jäklar ska jag bli hälsosam till max” så blir det lättare att sluta. Och när du känner av de positiva effekterna av att sluta kommer du bli mer sporrad till att öppna snusdosan igen.

Tävlingen. Ibland kan man bli mer motiverad om man tävlar mot någon som också vill sluta. Sätt ett pris eller belöning på detta och gör något kul om ni lyckas hålla uppe en månad till exempel. Du kan ju också tävla mot någon som vill sluta äta godis till exempel och ha samma spelregler.

Håll ut. De värsta suget går över efter några dagar. Kämpa dig igenom det så ska du se att den största tröskeln har passerat.

Kolsyrat vatten. Att dricka kolsyrat vatten när suget sätter in sägs hjälpa en del.

Borsta tänderna. Ge dina tänder och tandkött en uppfräschning varje gång suget sätter in. Du får både minskat sug, samt fräschare mun.

Sysselsätt dig med något annat. Bryt gamla mönster där du annars brukat ta en snus. Hitta på något annat. Gå ut på promenad, laga mat, skaffa en hobby.

För över pengar. Att snusa är dyrt, även om man inte tycker det låter mycket för stunden när man köper sig en dosa så blir många bäckar små snabbt en stor summa. För varje dosa du undviker som du annars skulle köpt så för över samma summa till ett speciellt ”snusfritt konto” En dosa kan kosta mellan 40-50 kr och för du över denna summan varje gång till ett bankkonto och ser pengarna växa blir du mer motiverad.